
Ciesz się smakiem owoców zimą!
Maliny to jedne z najsmaczniejszych owoców lata, które dobrze się przechowują, zwłaszcza z dodatkiem cukru. Owoce te są nie tylko smaczne, ale również doskonale nadają się do robienia domowych przetworów, do których z pewnością należy dżem. Domowy dżem malinowy – jest to pozornie skomplikowane, ale nawet początkujący kucharz bez problemu poradzi sobie z odpowiednim przepisem.
Jak zrobić domowy dżem malinowy?
Do zrobienia dżemu malinowego potrzebujemy jedynie dwie szklanki dojrzałych, soczystych malin i dwie szklanki cukru. W opcji rozszerzonej dodajemy również około pół łyżki masła.
Podczas przygotowywania malin najważniejsze jest, aby wybrać tylko najładniejsze owoce i opłukać je. Nawet lekko zgniła malina może zepsuć smak całej konfitury.
Po przygotowaniu owoców należy również odpowiednio przygotować słoiki, do których później będziemy wkładać dżem. Należy je dokładnie wysterylizować wraz z zakrętkami, gotując je przez około 10 minut.
Po przygotowaniu słoików, wróć do malin. Umyte i wybrane owoce wsypujemy do litrowego słoika i zasypujemy cukrem, zachowując proporcje 1 szklanka cukru na 1 szklankę malin (1:1). Następnie mieszamy owoce z cukrem, aż powstanie mokra masa.
Umieść przygotowane maliny w garnku na średnim ogniu i użyj termometru kuchennego, aby sprawdzić temperaturę dżemu. Mieszankę należy doprowadzić do wrzenia. Kiedy na powierzchni gromadzi się „oleisty” sok, temperatura dżemu stabilizuje się na poziomie 104 stopni. Jeśli temperatura jest niższa, ale stabilna, oznacza to, że trzeba dodać więcej cukru, ostrożnie dosypując go małą łyżeczką i mieszając wszystko razem.
Kiedy osiągniemy wymaganą stabilną temperaturę 104 stopni, możemy ostrożnie przelewać dżem do słoików. Pozostaw trochę wolnej przestrzeni od góry słoika. Następnie zakręć słoiki.
Słoiki powinny się jeszcze gotować. Umieść je w naczyniu wyłożonym np. gazetami lub ściereczką, zalej gorącą wodą i gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut. Następnie ostrożnie wyjmujemy słoiki i odstawiamy je na noc w czyste, chłodne miejsce. Po tym czasie dobrze jest przeprowadzić próbę szczelności, tzn. sprawdzić, czy zakrętki są wklęsłe.
Tak przygotowany dżem może teraz czekać na swoją kolej do spożycia.
Smacznego!